Techneuten enthousiasmeren voor FMI ImProvia

FMI ImProvia is een dynamische, groeiende organisatie die techniek centraal stelt en uitdagend werk te bieden heeft in uiteenlopende sectoren. Medewerkers krijgen veel vrijheid en verantwoordelijkheid om samen opdrachten en projecten tot een succes te maken. Waarbij er veel ruimte is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Aan Sanne Gebre en Wilbert de Jongh de uitdaging om met die boodschap kandidaten, die vaak hechten aan vastigheid en niet zitten te wachten op een recruiter, toch te enthousiasmeren voor een overstap. Een dubbelinterview met de twee recruiters van FMI ImProvia.

 

Sanne Gebre studeerde Vrijetijdsmanagement, liep stage in Ethiopië en kwam vanuit haar brede opleiding via omwegen te werken in recruitment. Ze is nu ruim anderhalf jaar recruiter voor FMI ImProvia. “De sfeer op het kantoor, de openheid en de spontaniteit van FMI ImProvia spraken mij aan. Daarnaast de mogelijkheid om recruitment verder uit te bouwen, met veel vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Wilbert de Jongh is recruitment coördinator bij FMI en FMI ImProvia. Na een HBO-opleiding Personeel & Arbeid werkte hij meer dan vijftien jaar in de arbeidsbemiddeling voor de technische en de logistieke wereld. Begin vorig jaar maakte hij de overstap naar FMI. “Ik wilde graag aan de andere kant van de tafel actief worden, met kandidaten in gesprek gaan om hen voor FMI te interesseren. De techniek is een waanzinnig interessante sector, maar niet alle techneuten zijn sterk in zichzelf verkopen. Als recruiter kun je dan toegevoegde waarde hebben, door hun competenties en interesses te vertalen naar de organisatie. FMI sprak mij aan vanwege de groeiambities en de mogelijkheden om aan de organisatie te bouwen.”

Wat houdt recruitment in?

Sanne: “Bij FMI ImProvia ben ik verantwoordelijk voor alle dagelijkse recruitment-werkzaamheden. Vacatures schrijven en posten, kennismaken met potentiële kandidaten en hen interesseren voor een eerste gesprek met FMI ImProvia. Ik gebruik elk mogelijk kanaal om FMI ImProvia bekend te maken en ons nieuwe verhaal te vertellen.” Wilbert: “Op de achtergrond regel ik de coördinatie met de collega-onderdelen van FMI, waarvoor ik zelf de recruitment doe. Samen met Sanne zorg ik voor het finetunen van profielen voor de medewerkers die we zoeken. Uiteraard maken we gebruik van vacaturebanken, waar direct werkzoekenden zich hebben aangemeld. Maar het grootste deel van onze tijd gaat zitten in de latent werkzoekenden, mensen die nog niet weten dat ze op zoek zijn naar iets anders.”

Hoe spreken jullie latent werkzoekenden aan?

Sanne: “In gesprekken probeer ik vooral te ontdekken waar mensen zelf naar op zoek zijn. ‘Kan er iets beter in je huidige carrière, is er een verandering die je zou willen zien en kunnen wij die eventueel bieden?’ Er komen steeds meer sollicitanten, omdat we breder bekend worden in de markt en onze eigen medewerkers goede ambassadeurs zijn. Zij ontmoeten collega-techneuten en vertellen hun eigen verhaal over FMI ImProvia.”

Hoe presenteren jullie FMI ImProvia?

Wilbert: “Bij ons staat de techniek centraal, wij bieden techneuten een podium voor hun expertise. Ze gaan aan de slag in technisch-inhoudelijk interessante projecten, waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast bieden we hun een ontwikkelpad voor persoonlijke groei en dat is bij elke medewerker weer anders. Groei en ambitie zijn bij ons wel centrale woorden.” Sanne: “In gesprek met kandidaten vertel ik over de technische uitdagingen, de afwisseling die ze hier kunnen vinden en de interessante projecten die we oppakken. Als medewerkers hebben ze bij ons veel vrijheid en krijgen ze de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te nemen.”

Vinden jullie gemakkelijk gehoor?

Sanne: “Er hangt wel een soort stigma rond de woorden ‘recruiter’ en ‘detachering’. Techneuten ontvangen via LinkedIn soms wel tien mailtjes per week van recruiters. De uitdaging is om hen toch voor jou te laten kiezen. Want pas als ze met mij in gesprek willen, kan ik hen echt enthousiasmeren voor wat FMI ImProvia doet.” Wilbert: “Gelukkig staan wij wel met 1-0 voor, want bij ons werken mensen aan technisch interessante projecten. Dat kan bij de klant op locatie zijn, maar ook bij ons in eigen huis. Wij zijn geen bemiddelingspartij, maar willen voor de lange termijn samenwerken, met onze klanten en met onze eigen mensen. Uiteindelijk bieden we onze kandidaten een vast contract, terwijl het bij een detacheerder na drie of zes maanden bij een klant maar weer de vraag is wat er gebeurt.” Sanne: “Wij focussen juist heel erg op de mens, op de kennis en kunde van de kandidaat met wie we iets willen doen. We zetten daarom bijvoorbeeld een junior ook op typisch juniorwerk en een senior op seniorwerk.”

Wat is jullie grootste uitdaging?

Wilbert: “Er is schaarste op de technische arbeidsmarkt, dus onze grootste uitdaging is de juiste techneut te vinden, de juiste kandidaat voor de juiste job. Want we willen onze klant een kwalitatief goed product leveren en daar hebben we goede mensen voor nodig. Die moeten dan wel naar ons willen overstappen. In een crisissituatie als de huidige zijn mensen, en zeker de meeste techneuten, heel erg geneigd om vast te houden aan wat ze hebben. Dus moeten we hun duidelijk maken waarom een overstap voor hen interessant kan zijn. Bij ons vinden ze stabiliteit en vastigheid, wat voor de meeste mensen toch belangrijk is. Daarbij bieden we een diversiteit aan mogelijkheden binnen de eigen organisatie en kunnen ze bij onze klanten in verschillende keukens kijken, waardoor ze inhoudelijk enorm snel kunnen groeien.”

Wie zoeken jullie?

Sanne: “Wij zoeken mensen met twee tot twintig jaar werkervaring, om tot een stabiele mix in de organisatie te komen. Dus niet alleen junioren, maar ook seniors die hen kunnen meenemen in hun ontwikkeling. Schoolverlaters nemen we ook aan. Meestal hebben ze al een stage bij ons gedaan, zodat zij onze organisatie kennen en wij weten wat ze in hun mars hebben. Tijdens hun stage worden ze niet geplaatst bij een klant, maar kunnen ze intern wel een klantproject ondersteunen. Zo maken ze deel uit van een projectteam en leren ze de praktijk bij FMI ImProvia goed kennen.” Wilbert: “Wij besteden veel tijd aan contacten met onderwijsinstellingen, de begeleiding van stagiairs en het formuleren van interessante stageprojecten.”

Hoe trekken jullie kandidaten over de streep?

Sanne: “Ik trek mensen niet over de streep, maar laat hen zelf de keuze maken. Ik kan alleen maar duidelijk maken wat FMI ImProvia doet, waar onze ambitie en groei liggen, welke rol zij daarin kunnen spelen en welke mogelijkheden hier voor hen liggen. In een eerste, telefonisch gesprek kijk ik of hun ambitie matcht met hetgeen wij zoeken. Zo ja, dan nodigen wij hen graag uit voor een inhoudelijke kennismaking. Ze gaan in gesprek met een teamleider en als er een positieve klik is wat betreft kennis en kunde ook met de betreffende business unit manager. Dan kijken we samen of we tot een mooie overeenkomst kunnen komen.” Wilbert: “Wij willen mensen triggeren om zelf de stap te maken. Dat zijn mensen die technische uitdagingen zoeken, nieuwsgierig zijn, uit hun comfortzone durven te komen, zelf stappen willen zetten en investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Daar bieden wij ondersteuning bij.”

Hoe zit het met het geld?

Sanne: “Met alle informatie die wij aanreiken, kunnen mensen bewust de keuze maken voor FMI ImProvia, of niet. We zijn niet op zoek naar mensen die primair voor het geld kiezen. Natuurlijk bieden wij marktconforme arbeidsvoorwaarden met een goed salaris. Dat vullen we aan met een individueel opleidingsbudget en een extra vitaliteitsbudget. Dat kunnen mensen besteden aan dingen die goed zijn voor hun gezondheid en vitaliteit.”

Waar halen jullie voldoening uit?

Wilbert: “Elke keer dat we een match tot stand brengen en twee maanden later een blije medewerker bij ons zien rondlopen. Sanne: “Dat FMI ImProvia steeds meer bekendheid krijg op de arbeidsmarkt. En dat we techneuten naar mooie banen begeleiden.”

Tot slot, wat zijn jullie eigen ambities?

Wilbert: “Wij hebben geen concrete targets, maar van ons wordt wel verwacht dat we stappen maken met de organisatie. Daarom willen we recruitment duidelijk op de kaart zetten bij FMI ImProvia en de FMI-onderdelen, om samen te bouwen aan een mooie groep van bedrijven.” Sanne: “Wij willen bijdragen aan groei door goede kandidaten te werven en FMI ImProvia te profileren als een aantrekkelijke werkgever en een dynamische organisatie waarin techniek centraal staat.”