Frank van der Steen

“Ik werk nu drie jaar als Electrical Engineer bij FMI ImProvia. Wat mij nog altijd zeer aanspreekt, is dat ik continu met de verschillende facetten van het vak bezig ben. Ik houd me niet bezig met maar één onderdeel van een project, of met slechts één project tegelijk, maar schakel voortdurend tussen verschillende taken, projecten en de bijbehorende uitdagingen.

In mijn vorige baan was je één van de duizend medewerkers, verantwoordelijk voor je eigen onderdeeltje van een project en zag je niet wat er daarna mee gebeurde. Hier ben je juist betrokken bij het volledige proces. En zie je een kans? Dan kun je die pakken. Niet alleen werkinhoudelijk, maar ook daarbuiten: zo was ik verantwoordelijk voor de verhuizing van ons team naar een andere locatie en ben ik een van de twee vaste krachten achter de ‘legendarische’ Online Pubquiz. Leuk, leerzaam en ook nog eens bezigheden waarvan iedereen in het bedrijf kan (en mag) profiteren.

Ik heb een andere achtergrond dan de meeste engineers. Vóór mijn opleiding Elektrotechniek heb ik Theaterwetenschappen gestudeerd; daarnaast ben ik gediplomeerd trainer. Behalve voor het ontwerpen en realiseren van machines zet ik die brede kennis en ervaring ook in om trainingen aan de klant aan te bieden. Niet alleen over de bediening van de machines, maar ook voor onderhoud en service. Het duurde even voordat dit idee vaste voet aan de grond kreeg, maar vorig jaar hebben we klanten in drie verschillende werelddelen geleerd hun eigen machine in elkaar te zetten, in bedrijf te stellen en af te testen, zonder dat we ook maar één stap over hun drempel hebben gezet. Ook intern gebruiken we deze methode om voor nieuwe medewerkers onze way of working duidelijk te maken. Dat het idee dat ik 2,5 jaar geleden heb opgegooid, nu is uitgegroeid tot een wezenlijk onderdeel van ons product – zowel extern richting klant, als intern – vind ik geweldig. Dit soort kansen heb ik bij andere werkgevers niet vaak gezien.

Bij FMI ImProvia zitten we nooit stil. We blijven nieuwe mogelijkheden bedenken en springen in op uitdagingen. Drie jaar geleden certificeerden we onze machines bijvoorbeeld alleen nog CE; nu doen we dat ook voor de Noord-Amerikaanse markt. Dat soort ontwikkelingen komt soms voort uit een klantvraag, maar vaak ook vanuit onze eigen medewerkers. Als de neuzen eenmaal dezelfde kant op staan en mensen enthousiast zijn om zich daar vol voor in te zetten, kun je echt meters maken binnen FMI, Improvia en de joint venture.

Tot vorig jaar heb ik presentaties gegeven op scholen en beurzen om stagiaires en collega’s te werven. Een paar weken geleden meldde zich een stagiaire op zoek naar een afstudeeronderzoek, die mij destijds had horen zeggen: ‘We zijn geen familiebedrijf, wel een familie’. Ze vroeg zich af of dat nog steeds zo was. En gelukkig kon ik dat beamen. Je krijgt de vrijheid om je eigen competenties te ontwikkelen, mits je de drive en de toewijding hebt. En, heel belangrijk: mensen staan voor elkaar klaar binnen dit bedrijf.”