Mohamed Abdelmoula
Gelokt door De Nachtwacht van Rembrandt, fietspaden en de groene landerijen rond Eindhoven constateert Mohamed Abdelmoula dat hij gelukkig is bij FMI ImProvia. De 41-jarige lead mechanical engineer uit Egypte werkt nu twee jaar in Best en geniet van zijn leven in Nederland. “Je hebt hier als technicus de mogelijkheid veel te ontdekken op verschillende gebieden.”
Als het gesprek een halfuurtje bezig is, doemt de vraag onvermijdelijk op: waarom wilde hij eigenlijk zo graag naar Nederland? Hij had immers, zo zegt Mohamed, een prima leven in wereldstad Caïro. Betekenisvol en leuk werk in het ontwerp en de productie van medische apparatuur, hij had er vrienden, alles was er vertrouwd. En toch zit Mohamed hier nu in het gebouw van FMI-ImProvia zijn verhaal te doen.
Met wat fantasie doet de snelweg die achter het gebouw loopt aan stadse hectiek denken. Verder heerst er een serene rust op het kantoor aan de Tormentil. Mohamed, kort, donker haar en een baardje rond zijn kin, lacht als hij met die constatering geconfronteerd wordt. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken”, luidt zijn verrassend eenvoudige verklaring.
“Misschien is het wat saai om iets lang te blijven doen. En vanaf mijn eerste baan heb ik altijd contact gehad met mensen uit andere landen. Werken met mensen uit een andere cultuur en werken in die cultuur wilde ik graag uitproberen. Ik deed online onderzoek. En een vriend van me woonde hier al zes jaar. Hij vertelde me altijd over het niveau van de technologie en de technische uitdagingen in Nederland. Hij heeft me veel inzichten gegeven over de werkcultuur en de cultuur in het algemeen, zoals de directheid. Dat sprak me aan.”
Potentie
In februari 2022 landde hij op Schiphol. Na overleg met een van zijn vrienden en een oud-medewerker van FMI ImProvia voor een baan als ingenieur in de regio Eindhoven, kreeg Mohamed drie jobs aangeboden. Uiteindelijk koos hij voor FMI ImProvia.
“Het was moeilijk kiezen. Ik wist niets over de drie bedrijven, was nieuw op de markt. Omdat het pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden bij alle drie de bedrijven hetzelfde was, moest ik afgaan op de mensen die er werkten. Bij welke mensen voelde ik me het prettigst om te werken? Twee personen die ik had leren kennen, raadden me FMI ImProvia aan. Voor de andere twee bedrijven kreeg ik niet echt aanbevelingen. Dat maakte mijn beslissing veel gemakkelijker.”
Hij voelde zich snel thuis bij FMI ImProvia. Wel moest hij zich aanpassen aan de Nederlandse werkcultuur. “Ik was een beetje gespannen in het begin, wist niet welke uitdagingen ik zou tegenkomen. Het duurde even voordat ik meeging in het tempo van de mensen hier. Die gaan hier stap voor stap te werk, een beetje langzamer. Het is leuk, maar ik moet er wel aan wennen. En ik moest wennen aan de communicatie en werkprocessen. Hoe we de dingen doen. Het duurde even voordat ik het doorhad. Mijn eerste project bij FMI ImProvia hielp me heel erg om in het ritme te komen.”
Typische dingen
Als hij het even moeilijk had, waren er de typische dingen die hem in zijn nieuwe thuisland zo aanspreken. Ze hadden hem ervan overtuigd een toekomst in Nederland te kiezen. Zoals het uitgebreide fietspadennetwerk. “Ik wilde altijd al graag gaan wielrennen. Als kind vond ik dat al leuk. Maar in Caïro is het niet zo gemakkelijk om te fietsen. Hier kan ik ervan genieten. Ik spring gewoon op de fiets, rijd naar België en draai dan om.”
En dan was daar ook nog De Nachtwacht, het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Heus, het was één van de redenen voor Mohamed om naar Nederland te komen. “Ik las twee of drie boeken over hem toen ik een jaar of twintig was. Ik ken het verhaal achter het schilderij. En de problemen die Rembrandt kreeg nadat hij dit schilderij had gemaakt. In september 2022 ging ik naar het Rijksmuseum in Amsterdam en heb het gezien. Het was echt indrukwekkend.”
Maar het belangrijkste was misschien wel zijn nieuwe woonomgeving. “Ik wilde op een rustigere plek gaan wonen. Eindhoven is een stuk rustiger dan Caïro. En de groene velden eromheen trokken me aan.” Dat had hij al gezien toen hij vanuit Caïro zijn nieuwe thuisland bestudeerde. Hij woont nu in stadsdeel Stratum. “Het bevalt me daar zo goed. Alles wat ik nodig heb, is dichtbij en het is er heel rustig. De buurt spreekt me aan.”
Anders en interessant
Vooralsnog gaat het wonen in het buitenland Mohamed dus relatief gemakkelijk af. Dat is vooral te danken aan de mensen, stelt hij. “Iedereen staat klaar om je te helpen en te steunen, dat is fijn. En er zijn hier verschillende gebieden op het gebied van mechanica; engineering en de echte hi-tech markt, zoals ASML. Je hebt hier als technicus de mogelijkheid veel te ontdekken op verschillende gebieden. Dat maakt het anders, en interessant.”
Maar, benadrukt Mohamed, zijn succesverhaal is heus niet alleen maar halleluja. Een emigrant moet nu eenmaal zien te aarden, en soms wennen aan dingen die niet zo fijn zijn. “Ik hou niet van het medische systeem in Nederland”, geeft hij een voorbeeld. “Als je naar de huisarts gaat, voel je niet dat je mens bent. Je huisarts doorloopt gewoon het proces. Daar verlies je de menselijke band een beetje. Of neem het openbaar vervoer: de kwaliteit is heel goed, maar het is niet echt flexibel.”
Al met al slaat de balans toch positief uit, constateert hij tevreden. “Ik wil nog jaren hier blijven. Ik vind het leuk om hier te zijn, de mensen zijn aardig, ik leer nieuwe dingen. En als ik niets zou leren is dat tot op zekere hoogte mijn eigen probleem. Daarom heb ik heb vorig jaar via FMI ImProvia al een opleiding gevolgd. Ik wil hier voorlopig graag blijven werken!”