Niels van der Zwart

Waar Brainport-bedrijven als ASML en VDL continu bootladingen vol techneuten trekken, is Niels van der Zwart gewoon gelukkig bij het ietwat kleinere FMI-ImProvia in Best. En dus is de mechanical design engineer nu niet één van de velen, maar een belangrijke schakel in het grotere geheel. “Er liggen hier kansen genoeg.”

Zijn voorkomen bevestigt niet het typische beeld van een techneut. Voor zover dat al bestaat, trouwens. Niels (39) is groot, kaal, heeft een rode baard. Hij praat rustig en ontspannen. Lacht vaak vriendelijk als hij vertelt over zijn werk bij FMI-ImProvia en hoe hij er terechtkwam. Daar heeft hij blijkbaar ook alle reden toe.

Zijn verhaal bewijst dat je als techneut ook met een allesoverheersende mastodont als ASML nabij gelukkig kunt zijn bij een ander bedrijf. Misschien moeten we wel concluderen ‘júist gelukkig’. “De cultuur bij FMI ImProvia is open. Er is geen stijve hiërarchie en collega’s staan open voor kritiek”, roemt de voormalig werktuigbouwkundestudent zijn werkgever. “En als ik al iets te klagen heb, loop ik gewoon naar de grote baas.”

Nu wil het geval dat hij namens FMI ImProvia toevallig óók bij ASML te vinden is. Tenminste, zo af en toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om tooling-projecten voor het Veldhovense bedrijf. “Voor ASML heb ik al verschillende projecten gedaan. Maar afgelopen jaar hebben we als FMI ImProvia een project opgeleverd waarmee zowel ASML als wijzelf erg tevreden waren. Mede daardoor vroeg ASML specifiek aan mij en een collega een aangepast, tweede versie te maken voor een ander platform. Dat is wel een fijn compliment voor je werk.”

Veel afwisseling

Toch is de sympathieke Eindhovenaar altijd blij als hij na zo’n project terug is in zijn vertrouwde omgeving in Best. Niels: “Ik heb hier veel afwisseling waardoor het werk leuk blijft. Bij ASML kun je het waarschijnlijk ook wel voor elkaar krijgen, maar moet je er actief achteraan. Daar is het een actieve keuze om van team te wisselen. Hier gebeurt dat organisch. Er liggen hier kansen genoeg.”

Bovendien geniet Niels van de werksfeer bij FMI ImProvia. “Collega’s gaan amicaal met elkaar om. Iedereen kan het goed met elkaar vinden. En als iemand om hulp vraagt, staan er twee mensen op.”

Dat laatste blijft trouwens niet per se beperkt tot de werkvloer. Ga maar na: onlangs hielp hij een collega met verhuizen. “Gewoon wat hand- en spandiensten verrichten. Je ziet elkaar toch iedere dag, hè. Ik kan het met een aantal mensen gewoon heel goed vinden, ga geregeld met ze uit eten.” Hij weet: zo’n cultuur maak je samen. “Als je de juiste mensen bij elkaar hebt, krijg je dat voor elkaar.”

Van begin tot eind betrokken
Voordat hij in Best kwam werken, kende Niels FMI ImProvia alleen van een paar opstellingen bij Bosch in Tilburg, zijn vorige werkgever. Hij hield zich er bezig met geometrische metingen en het testen van onderdelen en de daaropvolgende analyse, meer de hardware an sich. “Nu werk ik nog meer met de computer. Om onderdelen te ontwerpen, en de opstellingen en de documentatie van het ontwerp te maken. Ik ben van begin tot eind betrokken.”

Het is overigens niet zo verwonderlijk dat Niels uiteindelijk bij FMI ImProvia terechtkwam. Al sinds zijn afstuderen op de TU in Eindhoven ambieerde hij een vergelijkbare functie. “Mijn vorige functie kwam toevallig op mijn pad. Op een gegeven moment wilde ik meer ontwerp-gericht werken, zoals ik nu doe. Dat vind ik gewoon leuker.”

Hij kwam via-via in contact met FMI ImProvia. Een gesprek volgde. Het bedrijf was er zo uit. Andersom was dat trouwens ook zo, zegt Niels met een glimlach. “FMI ImProvia had precies wat ik zocht.” Inmiddels werkt hij er alweer zes jaar. En nog altijd met veel plezier.

Geen spijt

Hij heeft dan ook geen moment spijt gehad van zijn keuze. “Het werk is leuk en ik leer veel van collega’s. In het bedrijfsleven is niet iedereen altijd even bereid om kennis te delen en hier gebeurt dat wel. Ik geloof in dat mentoridee. Mensen die hun kennis met je delen.”

Daarnaast kan hij zijn kennis volop uitbreiden via cursussen. Met dank aan het opleidingsbudget van zijn baas. Dat is hij dan ook vast van plan te gebruiken. “Ik ga voor dit jaar Coachend Leidinggeven inplannen, iets wat me enigszins natuurlijk toekomt. Maar het kan altijd beter.”

Het past in zijn gedroomde carrièrepad. Dat moet leiden naar een functie als teamleider in Best. Of hij die ambitie kan waarmaken, is afhankelijk van marktontwikkelingen, weet hij. “De directie is van mijn ambitie op de hoogte en houdt er rekening mee bij een toekomstige beslissing.”

Intussen probeert hij probeert zoveel mogelijk te leren en ervaring op te doen in die richting. Zo begeleidt hij naast zijn reguliere werk stagiaires die werken aan food-gerelateerde projecten. “Wat als je dit nu zus of zo doet? Heb je die en die al gesproken?”

Food-tech-project

Zelf zou hij ook graag eens een food tech-project onder handen nemen, een tak binnen de techniek waarin FMI ImProvia goed thuis is. “Ik wil er nog meer feeling mee krijgen. Het is wat anders dan alles op de micrometer nauwkeurig doen, wat ik nu doe. Ik ontwerp met de computer nu vooral gereedschappen en opstellingen. Vrij statisch allemaal. Geen typische productiemachines.”

Dat hij werkt in een regio die een mondiale aantrekkingskracht heeft op toptechneuten, betekent niet dat hij de neiging heeft om verder te kijken, stelt hij. “Ja, de regio Eindhoven is the place to be voor techneuten. Ik hoef maar met mijn cv te wapperen of die wordt uit mijn handen gegrist. Maar ik kan me bij FMI ImProvia sneller, beter en op meer vlakken ontwikkelen dan in een bedrijf als ASML. En het is hier gewoon fijn werken. Meer heb ik niet nodig.”