Al vroeg geïnteresseerd in de techniek

Al tijdens mijn middelbareschooltijd had ik interesse in de techniek en ben aansluitend MBO ICT gaan doen. De opleiding was vooral gericht op het maken van applicaties in de kantoorautomatisering. Tijdens de stage maakte ik vooral websites. Voor de hobby heb ik lang geleden nog een website gebouwd voor de kapper bij ons in de buurt.

Als vervolg op mijn mbo-opleiding had ik graag een opleiding willen volgen in de technische informatie om de grens tussen software en elektrotechniek op te zoeken. Helaas werd kort voor de start van deze studie de opleiding geschrapt op de hogeschool waar ik dit zou doen. In plaats van technische informatica werd ik op een informatica opleiding dat vooral gericht was op kantoorautomatisering. Tijdens deze studie heb ik al wel kennis kunnen maken met het programmeren van embedded systemen en heb tijdens een multidisciplinair project een robot spin ontwikkeld. Mijn hbo-opleiding heb ik gecombineerd met een bijbaan bij een softwarebedrijf dat zich specialiseerde in planning software voor de kinderdagopvang.

Hoe ben je dan bij FMI ImProvia gekomen

Eigenlijk via mijn broer; die werkte toen hier in Drachten toen het bedrijf nog FMI heette. Ik was op zoek naar een bedrijf voor mijn afstudeerstage en dit leek mij een leuk bedrijf zoals mijn broer er over vertelde. Ik moest nog wel wat moeite doen om de afstudeeropdracht op school geaccepteerd te krijgen omdat dit te veel richting technische informatica ging maar daar is uiteindelijk een goede oplossing voor gevonden.

Afstuderen bij FMI ImProvia

De opdracht was het maken van een digital twin. Dit is een applicatie waarmee je signalen van echte hardware onderdelen kunt nabootsen zodat de software van de PLC kan draaien zonder echte hardware nodig te hebben. Het doel hiervan is dat je een groot deel van de SW op je bureau kan testen al voordat de machine opgebouwd wordt. Het was een leuke opdracht die nu nog steeds gebruikt wordt en ook nog steeds met nieuwe functionaliteit wordt aangevuld.

En nu werken bij FMI ImProvia

Vanuit mijn opleiding had ik de meeste kennis om SW voor de HMI te schrijven. Hier heb ik ook in het begin het meeste aan gewerkt; het concept ontwerp uitwerken en het ontwerp daarna implementeren en testen. Ik wou daarnaast ook mij zelf ontwikkelen in het programmeren van de PLC en die mogelijkheid heb ik ook gekregen. We gebruiken hiervoor Beckhoff en TwinCAT en hebben in afgelopen jaren hier een eigen platform voor ontwikkeld wat wij nu op alle machine gebruiken. Het mooie van dit werk vind ik het in bedrijfstellen omdat je dan je eigen SW “tot leven ziet komen”, maar het leukste is eigenlijk de afwisseling tussen HMI en PLC werk.

Eigen ontwikkeling

Door de samenwerking met collega’s leer ik veel over het PLC programmeren. In mijn opleiding heb ik geen kennis opgedaan van hardware en ik merk dat ik daar wel meer kennis van wil hebben. Dat leer ik deels tijdens het in bedrijfstellen van een machine maar ik wil hier nog wel meer kennis van hebben. FMI ImProvia vindt persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk en bied hiervoor ook mogelijkheden zoals het volgen van een opleiding of het deelnemen aan een cursus. Om mijn kennis over hardware en de aansturing van machines in de industriële atomisering verder te ontwikkelen ben ik gesprek met mijn manager over hoe we dit vorm kunnen geven.

Bedrijfscultuur

We hebben een goeie sfeer in het bedrijf; een leuk team met gezellige collega’s. We hebben “de neuzen dezelfde kant op staan” en als dit niet zo is dan komen we er altijd samen uit. Collega’s zijn altijd bereid elkaar te helpen en er is altijd wel iemand die verstand heeft van het probleem waar je tegen aan loopt. Er is ook een heel open cultuur waar de resultaten van het bedrijf, de lopende projecten en de mogelijke nieuwe opdrachten maandelijks gepresenteerd worden. Een beetje ontspanning hebben we tijdens de lunch met tafeltennis en andere dingen zoals een BBQ, zeilen, maandelijkse borrel en ik zal nog wel wat vergeten te noemen. Ik heb zelfs naar aanleiding van het skûtsjesilen van vorig jaar zeil les genomen en heb een boot gekocht.

Al met al een goede balans tussen technische uitdaging en plezier in/naast het werk.