Expertise FMI ImProvia helpt Aalberts op weg naar succesvolle industrialisatie

Om het machinepark voor een nieuwe productlijn optimaal te laten functioneren, haalde Aalberts de expertise van FMI ImProvia in huis. Sinds september 2021 hebben Senior projectmanagers Paul Reusens en Maurice van Ginneken het Utrechtse bedrijf hierbij succesvol ondersteund. Inmiddels is de eerste product launch geweest én is de industrialisatie van de productlijn in volle gang.

In Aalberts Integrated Piping Systems heeft FMI ImProvia een klant van internationale naam en faam. Gevraagd naar de kwaliteiten van de multinational, roemen Paul en Maurice onder andere productmanagement, procesontwikkeling en het beheersen van een complexe supply chain. “En wij bouwen voort op die sterktes”, zegt Paul over hun consultancy-werkzaamheden bij Aalberts.

 

Die draaien allemaal om de optimalisatie van het productieproces van Aalberts’ nieuwe metalen fittingen voor leidingsystemen. Om die te produceren, is een nieuwe productielijn opgezet. “Wij zorgen ervoor dat het bedrijf op het juiste moment de juiste stappen zet”, verklaart Maurice, die vorig jaar Paul opvolgde bij Aalberts. “Alles wat daarbij hoort, overzien wij.”

 

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar er komt heel veel bij kijken. Het begint met de productontwikkeling en het in kaart brengen van het productieproces. Daarna volgt de aanschaf van de benodigde machines. Vervolgens moet de operationele organisatie, inclusief de onderhoudsdienst, er mee kunnen werken.

 

Ook moeten er voldoende meetmiddelen voorhanden zijn. Daarbij is het van belang dat de apparatuur en de hele operatie goed zijn gecoördineerd, dat alle risico’s in kaart zijn gebracht en oplossingen daarvoor zijn bedacht. “Bij dat alles geven we als FMI ImProvia meerwaarde”, zegt Paul.

 

Ingewikkeld

Het product is een metalen buis met aan beide uiteindes een verbreding dat als koppelstuk dient voor andere buizen. Maar juist het maken van die verbreding maakt de productie ingewikkeld, weet Maurice. “Er moet op een tiende millimeter nauwkeurig een doorn ingeduwd worden. Dat gebeurt met heel veel kracht, het gewicht van acht olifanten. Per minuut wordt er een product gemaakt en dit 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je moet dan goed nadenken over de processen om dit te kunnen maken. Die bepalen de specificaties van je machines.”

 

Dat zorgde voor tal van hoofdbrekens, erkent Paul. “Hoe gaan we de machines instellen? En is het wel haalbaar? Hoe zou het proces normaal gesproken moeten verlopen? Waar zitten de hiaten in het proces? Daar moeten wij op letten. We zorgen ervoor dat de productieprocessen zorgvuldig worden gekozen en geïmplementeerd en bewaken die processen.”

 

Soft skills
Behalve het technische gedeelte speelt FMI ImProvia ook een grote rol in het sociale domein van het productieproces. Ook dat is meer omvattend dan je zou denken, stelt Maurice. “Wij overleggen met de CEO tot aan de operator en iedereen die daartussen zit”, legt hij uit. “Je moet heel vaak je soft skills inzetten om de organisatie mee te krijgen.”

 

“Zo hebben we te maken met inkoopafdelingen die materialen inkoopt. En met de supply chain die alles plant. We hebben te maken met de onderhoudsdienst die de machines onderhoudt. Met de ontwikkelingsafdeling, met de logistiek. We moeten met iedereen schakelen en hen mee zien te krijgen in het proces. Ze te laten zien wat het nut van een bepaalde beslissing is.”

 

“Alles wat gedaan moet worden, coördineren we binnen de organisatie. Je hebt bijvoorbeeld overleg met de onderhoudsafdeling: ‘Die machine wordt over een halfjaar geleverd. Dan is het belangrijk dat je een onderhoudsplan hebt, en spare parts’. Wij zien er dan op toe dat het gebeurt. Daar zit onze kracht.”

 

Voorrang

Tegelijkertijd weten Paul en Maurice dat de bestaande productie uiteindelijk altijd voorrang heeft. “Het kan zo zijn dat een medewerker van Aalberts zegt: ‘Ik ben verantwoordelijk voor deze machine. Die staat stil, dus dat moet ik eerst oplossen.’ Dat is het spanningsveld waarin wij acteren.”

 

Ondanks die uitdaging slaagde FMI ImProvia met het team van Aalberts erin het productieproces dusdanig te implementeren dat Aalberts in februari 2023 een product launch in de Verenigde Staten hield. Paul: “De eerste voorraad van deze fittingen is daar nu te koop.” Dat zorgt voor een bepaalde druk voor de toekomst, erkent hij. “Maurice is er mee bezig ervoor te zorgen dat die industrialisatiefase, om grotere aantallen te kunnen gaan maken, op een goede manier te organiseren.”

 

Daarbij wordt veel verlangd van zijn improvisatievermogen. Maurice: “Omdat je te maken hebt met een productiedruk, kun je niet oneindig blijven testen. Samen met het team bedenken we manieren om het rendement van de productielijn te verhogen en producten te kunnen leveren aan de klant.”

 

De vraag naar de producten in de VS heeft daar direct invloed op, weet Maurice. “Als de verkoop niet hard gaat, hebben we ruimte om tests te doen. Maar als de producten snel verkocht worden, is daar geen ruimte voor. Je moet kunnen anticiperen op welke kant de verkoop op beweegt. Bepaalde testen moet je misschien wel even uitstellen. Of in plaats van vijf dagen test je nog maar één dag, omdat de machines op de andere vier dagen moeten produceren.”

 

Productie op industrieel niveau

Op dit moment – mei 2023 – is het project bij Aalberts al vergevorderd. De komende tijd wordt ingezet op de verdere verbetering van het industrialisatieproces “We hebben nu nog enkele proces-engineers op de productievloer nodig om het proces te monitoren en bij te sturen waar nodig. Dat moet straks, als het proces is afgerond, volledig zelfstandig door de productieoperators uitgevoerd kunnen worden.

 

Daarover geen zorgen. Paul en Maurice weten dat het op termijn allemaal gaat werken zoals Aalberts voor ogen heeft. “Wij brengen de productie uiteindelijk tot een dusdanig niveau, dat we tegen Aalberts kunnen zeggen: het productieproces is volledig geïntegreerd in jullie organisatie.”