Het begint met data

De wereldwijde industrie bevindt zich midden in de vierde industriële revolutie, die we ook wel Smart Industry of Industry 4.0 noemen. Daarin speelt data een cruciale rol. Door het op de juiste manier verzamelen, analyseren en toepassen van data, kunnen industriële systemen slimmer, veiliger en duurzamer worden.

Laten we beginnen met slimmer. Elk initiatief op het gebied van Smart Industry begint met het verzamelen en analyseren van data. Wat gebeurt er binnen een bepaald proces of in een bepaalde machine? Welke stappen kun je onderscheiden? Waar is er sprake van verspilling en inefficiëntie? 

Informatie slim combineren met vakkennis
Door al deze informatie uit (ERP-)systemen, sensoren en mensen slim te combineren met vakkennis en daar een analyse op los te laten, krijg je helder zicht op het hele proces; van klantorder tot uitlevering. Dit inzicht kan vervolgens dienen als basis voor automatisering. Waar kan het proces anders of efficiënter? En hoe kan technologie daar eventueel bij ondersteunen? 

Slim verwerken van data kan bijvoorbeeld ondersteunen door het voorspellen van onderhoud, het automatiseren van processen of het optimaliseren van de productie-instellingen. Bovendien kan data ook gebruikt worden om de kwaliteit van de producten te verbeteren, bijvoorbeeld door afwijkingen in producten sneller te detecteren.

Veiliger werken dankzij data
Data kan ook bijdragen aan een veiliger productieproces. Door data te verzamelen van machines en werknemers, kunnen bedrijven risico's identificeren en aanpakken voordat er ongelukken gebeuren. Data als preventietool, dus. Bovendien kan data gebruikt worden om de veiligheid van de werknemers te verbeteren, bijvoorbeeld door een betere ergonomie van machines mogelijk te maken. Of door gevaarlijke situaties in een vroegtijdig stadium te identificeren.

Minder energieverbruik en verspilling
Ten slotte kan data leiden tot een duurzamer productieproces. Door data te verzamelen van machines, processen en grondstoffen, kunnen bedrijven hun negatieve milieueffecten verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het optimaliseren van energieverbruik, het verminderen van verspilling of het vergroten van de transparantie in de supply chain.

In de praktijk zijn er veel manieren waarop data gebruikt kan worden om industriële systemen slimmer, veiliger en duurzamer te maken. Het belangrijkste is echter dat bedrijven zich bewust zijn van de mogelijkheden die data biedt. En dat zij de juiste tools en expertise nodig hebben om data te kunnen verzamelen, analyseren en toepassen.

Neem contact met ons op
Heb je daar een helpende hand bij nodig? Bij Smart Industry Solutions zijn wij gespecialiseerd in het verzamelen, analyseren en toepassen van data in industriële systemen. Wij helpen bedrijven om inzicht te krijgen in hun productieproces en om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het verbeteren van uw productieproces met data als onmisbaar fundament.