Wapen je tegen cybercrime, de donkere kant van digitalisering
Het is geen geheim dat de toenemende digitalisering in de industrie tal van kansen en voordelen biedt. IoT, cloudoplossingen en big data zijn allemaal technologieën die bedrijven helpen om efficiënter te werken, productieprocessen te optimaliseren en betere beslissingen te nemen op basis van gegevens. Dat moois heeft echter ook een keerzijde. Slimme productiebedrijven die deze Smart Industry-technologieën inzetten, zijn duidelijke - en in toenemende mate - doelwitten van cybercriminaliteit. Om de continuïteit van je organisatie te beschermen, is het belangrijk je daartegen te wapenen. We vertellen je graag wat onze visie op cybersecurity is.
Cybersecurity is een andere term voor informatiebeveiliging. Het staat voor het beschermen van computersystemen, netwerken, apparaten en gevoelige informatie tegen ongeoorloofde toegang, diefstal, schade of verstoring. Cybersecurity omvat een breed scala aan technologieën, processen, procedures en beleidsmaatregelen die zijn ontworpen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te waarborgen.
Aandacht voor cybersecurity is hard nodig om jezelf – en je organisatie – te wapenen tegen online risico’s. In het tweede halfjaar van 2022 is het aantal meldingen van cybercrime met 8,6 procent toegenomen. We hoeven voorlopig ook zeker geen daling te verwachten.
Complex
Wat die groei verklaart? Een van de oorzaken is de continu groeiende verscheidenheid aan Operations Technology (OT) en Industrial Internet of Things (IIOT)-apparaten. Het aantal ‘slimme’ apparaten neemt sterk toe en meer machines en apparaten worden verbonden met elkaar en met het internet. Dit biedt enorme voordelen, zoals realtime gegevensanalyse en snellere communicatie tussen apparaten en systemen. Maar het creëert ook een complexiteit die huidige IT/OT-beheerders voor grote uitdagingen op het gebied van cybersecurity brengt.
Ook het gebruik van cloudoplossingen en data-uitwisseling brengt risico’s met zich mee. Hoewel het werken met cloudapplicaties veel voordelen biedt voor bedrijven, zoals schaalbaarheid en flexibiliteit, worden netwerken alsmaar complexer en neemt het risico toe dat ongewenste toegang wordt verkregen tot bedrijfskritieke systemen en informatie. Dat kan leiden tot verlies van gevoelige bedrijfsgegevens of zelfs tot operationele stilstand.
Integrale oplossing
Om risico’s van cyberaanvallen te minimaliseren en bedrijfsactiviteiten te beschermen, is het toepassen van geavanceerde technologieën en best practices noodzakelijk. Het gaat om een pakket aan maatregelen én een aanpak dat meer behelst dan een traditionele IT-benadering. Cybersecurity kan niet langer een afzonderlijk onderwerp zijn, maar moet eerder geïntegreerd worden in de volledige levenscyclus van de producten en processen.
Dit betekent dat cybersecurity- en privacyvereisten moeten worden opgenomen in de ontwerp-, ontwikkelings- en testfasen van producten en processen. Cybersecurity moet daarbij worden beschouwd als een integraal onderdeel van de oplossing, waarbij speciaal ontworpen en op maat gemaakte cybersecurity-maatregelen bovenop standaard maatregelen worden toegepast om elke industriële laag te beveiligen.
Het gaat dus niet alleen om het beveiligen van enkel een werkstation of server, maar om het beveiligen van volledige industriële systemen. Van sensor tot cloudapplicatie en van PLC’s tot netwerkverbindingen. Zowel OT als IT (Operational Technology, Information Technology). En zowel het controleren en beschermen van data als het bewaken, detecteren en controleren van hardware en software.
Belangrijk hierbij is dat de industriële processen niet verstoord worden en men zich kan concentreren op de primaire processen zonder zich zorgen te maken over cybersecurity-risico's.
Continu proces
Het is echter niet langer voldoende om alleen maar beveiligingsmaatregelen te nemen en te denken dat je organisatie veilig is voor cyberaanvallen. Cybersecurity vereist een continu proces van risicobeoordeling, planning, implementatie, monitoring en bijstelling. Dit komt doordat de dreiging van cyberaanvallen voortdurend evolueert en verandert, en technologie en beveiligingsmaatregelen niet perfect zijn. Door een voortdurend proces van monitoring en bijstelling te implementeren, kunnen organisaties snel reageren op mogelijke inbreuken en nieuwe beveiligingsmaatregelen invoeren om toekomstige inbreuken te voorkomen.
Daarnaast moet cybersecurity ook betrekking hebben op het trainen van medewerkers en het implementeren van processen om het risico op menselijke fouten te verminderen. Cybersecurity is een continu proces om systemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen en te zorgen voor de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie.
Stappenplan om cyberaanvallen te voorkomen en beperken
Behalve cybersecurity te beschouwen als een integraal onderdeel van de digitalisering van productiesystemen en als continu proces, kunnen de volgende stappen helpen om beter voorbereid te zijn op het voorkomen en beperken van cyberaanvallen:
1. voer een initiële cybersecurity-assessment uit op de hele organisatie;
2. vergroot het bewustzijn van cyberdreigingen binnen de gehele organisatie;
3. identificeer risico-eigenaarschap voor cyberaanvallen in het productiebedrijf;
4. zet een raamwerk op dat cybersecurity monitort en faciliteert;
5. integreer cybersecurity-maatregelen die zijn afgestemd op het productiesysteem;
6. zet solide beheerstructuren en doelmatige toezichtsmaatregelen op.
Om effectief te zijn, moet cybersecurity gebaseerd zijn op een diepgaand begrip van de bedreigingen en risico's waarmee productiebedrijven worden geconfronteerd. Die bedrijven moeten zelf een actieve bijdrage leveren om oplossingen op maat te ontwikkelen. Oplossingen die rekening houden met hun specifieke behoeften en omgevingen. Geen one size fits all, dus.
Neem contact met ons op
Samengevat kun je zeggen dat door de digitalisering een intensivering en versnelling van cybersecurity nodig is. Cybersecurity is een complex fenomeen dat een integrale oplossing en continue aandacht nodig heeft. Buiten dat is cybersecurity ook een kans om je te onderscheiden van de concurrentie en een veiliger en meer betrouwbare productieomgeving te bieden. FMI ImProvia kan je daarbij helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het implementeren van cybersecurity in je bedrijfsproces.