Volkan Aydinol

Zijn zus overtuigde hem Turkije te verruilen voor Duitsland, maar zover kwam het nooit. In plaats daarvan belandde Volkan Aydinol in Nederland. Sinds 19 april 2022 werkt hij als mechanica lead engineer bij FMI ImProvia in Best. “Ik denk dat we veel geluk hebben gehad.”

Het plan van zijn zus klonk nog zo goed: ze zouden samen naar Duitsland emigreren. Een mooie droom over een leven in een ‘beter’ land. En dus veranderde Volkan op een dag zijn status op LinkedIn naar ‘open to work’ voor recruiters.

Hij had op dat moment een prima baan in de Turkse hoofdstad Ankara. Volkan werkte er voor een bedrijf dat machines op maat ontwerpt en bouwt. Maar ja, die toekomstdroom hè. En dan was er ook nog zijn zesjarige dochter, voor wie hij een goede toekomst wilde in een goed land.

“Het duurde niet lang of een recruiter vond mijn LinkedIn-profiel”, vertelt Volkan (42) op de vestiging van FMI ImProvia in Best. “Zijn bedrijf wilde me aannemen en me een baan bezorgen.” Die recruiter werkte voor een Néderlands bedrijf. Of hij daarom snel naar Nederland wilde komen. “Dat was niet mijn eerste keuze. Ik wilde naar Duitsland.”

Turkse gemeenschap

In Duitsland was tenslotte een grote Turkse gemeenschap, wist hij. Duitsland was goed voor Turken. Over Nederland wist hij niet al te veel, al was hij er wel al twee keer geweest. En nu had hij plotsklaps een kans om ook naar Europa te verhuizen, zoals enkele vrienden al eerder hadden gedaan. “Ik zei dus toch maar ja op dat aanbod. Vanaf dat moment ging het heel snel met het wervingsbureau.”   

Hij zei zijn vrouw en dochter vaarwel en op 1 februari 2022 vloog Volkan naar Nederland. De afspraak was dat hij het een half jaar zou proberen en ondertussen met zijn vrouw zou overleggen of emigreren naar Nederland een goed idee was voor hun gezin. 

“Ik had geen verwachtingen toen ik naar Nederland verhuisde, want ik werd bij het wervingsbureau aangenomen zonder project. Ik hoefde niets anders te doen dan te gaan zitten en wachten totdat ze een baan voor me hadden.”

Maar Volkan zat niet stil. Hij leerde de omgeving kennen, probeerde de Nederlandse cultuur te begrijpen en verbaasde zich over de grote Turkse gemeenschap in Nederland. “Ik had geen idee”, zegt hij met een lach, zoals hij sowieso vaak lacht tijdens het gesprek. “Ik ben gelukkig hier.”

Wachten

Twee maanden duurde het wachten. Toen vond het wervingsbureau een baan voor hem bij FMI ImProvia. “Ik wilde graag bij FMI ImProvia aan de slag omdat het een machinebouwer is. Het paste dus bij mijn ervaring. En in de twee maanden dat ik nog geen baan had, ontwikkelde ik een interesse in hightech. Dat kwam door de regio hier. FMI ImProvia zei tegen me dat het meer wilde samenwerken met ASML, en dat het daarvoor meer personeel nodig had. Dat zag ik wel zitten. Door FMI ImProvia kon ik ineens in de hightech werken.”

Het vereiste wel een ander soort kennis dan regulier machineontwerp, wat Volkan in Turkije deed. “Ik vond het spannend om hierover te leren. Ik leer sowieso graag nieuwe dingen. Het was een mooie kans om te groeien in mijn werk.”

Met een baan, en een positief oordeel over zijn nieuwe thuis, werd de beslissing onafwendbaar: zijn vrouw en dochter kwamen ook naar Nederland. “Dat was halverwege juli”, herinnert Volkan zich. Het was wel een risico. Dat hij een positieve ervaring met Nederland had, wilde nog niet zeggen dat het voor zijn vrouw en dochter hetzelfde zou zijn, besefte hij.

“Er is altijd een risico. Daarom ben ik in eerste instantie alleen gekomen. Het was een geleidelijke beslissing. Die namen we grotendeels op basis van mijn ervaringen, al hadden we allebei eerder al eens Amsterdam en Rotterdam bezocht. En in de eerste twee maanden waren mijn vrouw en dochter hier een week.”

Erg vriendelijk

De belangrijkste reden om samen te kiezen voor Nederland was dat Nederlanders ‘erg vriendelijk’ zijn, zegt Volkan. “Ze zijn bereid om in het Engels te communiceren, wat de overgang makkelijker maakt. Ook bij overheidsinstanties zijn werknemers bereid om Engels te praten.”

Hij vervolgt: “Ze zijn niet alleen vriendelijk maar ze helpen je ook. En ik zag overheidsfunctionarissen van andere etniciteit. Daarvan was ik onder de indruk. Het maakte het allemaal gemakkelijk om alledaagse dingen te doen. En het maakte het gemakkelijker een beslissing te nemen over onze toekomst.”

Zijn vrouw is inmiddels ook gelukkig in Nederland, zegt Volkan en lacht. “Ze heeft sinds drie maanden haar eigen bedrijf. Ze had al contacten voordat ze hier kwam. Ze werkt als freelance levensmiddeleningenieur en lead auditor voor voedselkwaliteitsbeheersystemen. Ik ben er blij om. Het is mooi als ze zich onafhankelijk en zelfstandig voelt. En onze dochter gaat naar een internationale school in Eindhoven. Ze voelt zich er thuis, wil graag naar school. Dat is een goed teken. Ze heeft nu vriendinnetjes uit China, India, Turkije en Nederland.”

Hoewel ze gelukkig zijn met hun nieuwe leven, is zijn gezin nog niet waar het wil zijn, stelt Volkan. “Maar we zijn op de goede weg. We hebben onze doelen. We willen in de toekomst een huis bezitten bijvoorbeeld.” Over woonruimte gesproken: die één vinden was een flinke uitdaging, bekent hij. “Gelukkig hebben we nu een huurhuis in Veldhoven.”

Vreemde taal

En dan is er natuurlijk nog die uitdaging waarmee de meeste emigranten te maken krijgen: gedwongen een vreemde taal leren. Volkan: “Al geldt dat niet echt voor mij. Bij FMI ImProvia en ASML spreken we Engels. Toch leer ik Nederlands, want ik vind het nog moeilijk om overheidsbrieven te begrijpen. Voor mijn vrouw is Nederlands leren echt belangrijk. Ze moet met Nederlandstalige klanten werken. En onze dochter leert het op school en spelenderwijs. Ze spreekt het al veel beter dan wij.”

Is er dan niets negatiefs aan zijn verblijf in Nederland? “Ja, het weer”, zegt hij met een lach. “Mijn grootste angst was racisme, maar mijn vrouw en ik hebber er nog niet mee te maken gekregen. Als het er al is, dan hebben we het niet gemerkt. Bij FMI ImProvia heb ik ook nooit iets negatiefs gevoeld. Ik voel me altijd geaccepteerd, opgenomen in de groep.”

Terugblikkend op het afgelopen jaar, concludeert Volkan dat de verhuizing naar Nederland een goed idee was. Ook al wilde hij oorspronkelijk naar Duitsland emigreren. “Wennen aan een nieuw leven in Nederland ging vlotter dan verwacht. Ik denk dat we veel geluk hebben gehad.”