Geautomatiseerde assemblage van tegelmatrixen voor röntgendetectoren.

Customer challenge

Klant: Teledyne Eindhoven

Moderne digitale röntgendetectoren vereisen een groot beeldveld met minimale optische vervorming. Omdat optische chips niet in dergelijke grote formaten kunnen worden geproduceerd, bestaat de oplossing hiervoor uit het lijmen van reeksen tegels in een assemblagematrix. Voor een nauwkeurige beeldvorming moeten ook verschillende andere componenten worden geassembleerd en aan elkaar worden gelijmd. Aangezien optische vervormingen een foutieve diagnose kunnen veroorzaken, moet elke mogelijke vervorming tot het absolute minimum worden beperkt.

Onze competentie-expertise

 • Flexibele machine- en procesinterfaces
 • Zeer nauwkeurige handlingsystemen
 • Integratie van mensen en automatisering
 • Gerobotiseerde lijmprocessen
   

Onze oplossing

We hebben een oplossing gespecificeerd, ontworpen en gebouwd voor de geautomatiseerde assemblage van röntgendetectoren. Samen met onze klant hebben we een grondige evaluatie gemaakt van de procesvereisten, de gewenste flexibiliteit en de interactie met de operator. Op basis van deze eisen hebben we een cleanroomklasse ISO 5-compatibele oplossing ontworpen voor het assembleren van de tegelmatrices. Binnen deze oplossing worden de tegels volledig geautomatiseerd aangeleverd, uitgelijnd en met een nauwkeurigheid van enkele micrometers aan elkaar gelijmd.

Een tweede station assembleert de stapels tegels in het eindproduct. Deze stap omvat een gerobotiseerd verdeel- en uithardingsstation met geavanceerde besturings- en controlefuncties. De assemblage vereist verschillende operatorinteracties voor proces- en productinspecties, diverse processtappen worden onderworpen aan inline controlemetingen en alle gegevens worden opgeslagen om volledige traceerbaarheid van het product te garanderen.

Onze flexibele oplossing geeft de klant volledige controle over alle procesparameters in een receptgebaseerd systeem. Dit maakt een snelle omschakeling naar verschillende productlijnen en flexibiliteit in het productieproces mogelijk zonder complexe systeem- en hardwarewijzigingen. 

Andere competenties die deze oplossing gebruikt

 • Handling met robots
 • Assemblagesystemen met hoge precisie
 • Nauwkeurige handlingsystemen
 • Beeldverwerking
 • Ontwerp en bouw van ISO 5-cleanroomomgevingen