Het belang van risicomanagement in productieprocessen

FMI ImProvia helpt productiebedrijven slimmer, veiliger en duurzamer produceren. Daar worden we elke dag beter in. Dat komt omdat we risico’s identificeren en kwantificeren en maatregelen opstellen om deze risico’s te mitigeren. Het is een onderdeel in onze organisatie wat continu in proces is. Goed risicomanagement leidt tot verbeterde en beheerste processen.  

Op voorhand heerst er een negatief gevoel rondom risicomanagement, maar is dat nodig? Het is een manier van denken die dat gevoel teweegbrengt. Wil ik winnen, of verliezen. Winnen is succesvol. Dat betekent resultaten behalen, in een bepaalde tijd, binnen een bepaald budget en met plezier. Risico’s zijn de obstakels die op de route komen en ons van dat succes af houden. Risicomanagement gaat dus niet zozeer over het opvolgen van regels, maar om het voorkomen van verrassingen. 

Risico’s leiden tot succesvolle oplossingen 

Geen enkele organisatie groeit door alle risico’s te vermijden, maar natuurlijk willen we wel controle hebben over hoeveel risico we nemen. De risico’s zijn bij innovatieve producten groter omdat innovatie per definitie nieuw is en zich nog weinig heeft kunnen bewijzen in de praktijk. Dit verhoogt de kans dat het niet gelijk slaagt. Risicomanagement helpt deze risico’s te beheersen en de kans op falen te verkleinen. Wanneer we bijvoorbeeld een machine voor de eerste keer bouwen, verloopt een tweede keer succesvoller. Dat komt omdat we alles de eerste keer al hebben doorgemeten en op basis daarvan een hogere success rate behalen. Kunnen we risico’s mitigeren? Absoluut. Bij aanvang van een automatiseringsvraagstuk bekijken we wat we aan capaciteit in huis hebben, maar ook naar de competenties. Via risicoanalyses worden product- en procesafwijkingen vooraf gezien, waardoor op tijd preventieve maatregelen kunnen worden doorgevoerd. Dit betekent dat onze processen op een verbeterd niveau kunnen functioneren en de klanttevredenheid stijgt.  

Productieprocessen naar een hoger niveau  

Dagelijks denken we na over op welke manier we productiebedrijven beter, duurzamer en efficiënter kunnen maken. Rechtsom of linksom: we willen het productieproces naar een hoger niveau tillen, of dat nu met een nieuwe werkwijze is of een concrete machine. FMI ImProvia biedt Engineering Professionals, Engineering Services, Smart Industry Solutions en Machinebouw met experts op technologisch vlak die dat kunnen verwezenlijken. Daag ons uit en toets in de praktijk of ons verhaal klopt. Met welke strategische automatiseringsvraagstukken in de maakindustrie kunnen wij u helpen? Deze bedrijven gingen u voor.  

Contact