Production Automation

Ontwikkeling verpakkingsmachine

Voor een buitenlandse klant heeft FMI ImProvia een verpakkingsmachine ontwikkeld, vervaardigd en in bedrijf gesteld. De machine verpakt tussen de 4 en 20 artikelen in met een snelheid van 320 artikelen per minuut.

  • FMI ImProvia
  • 2021

Op basis van aantoonbare ervaring uit het verleden met eenzelfde producten heeft de klant voor FMI ImProvia gekozen als leverancier. Het projectteam van de klant is internationaal samengesteld. Er is gewerkt met een Chinese projectleider, een Tsjechische adviseur, Nederlandse adviseurs en de eindgebruikers van deze machine in Amerika. Wekelijks waren er projectvergaderingen, waarbij de Amerikanen vroeg moeten opstaan, de Chinese projectleider laat naar bed moet en wij comfortabel in het midden van de tijdzones zaten. Tijdens die vergaderingen was er ook tijd om de lokale Corona-situatie te bespreken en te bepalen welke impact dat zou gaan hebben op de voortgang en de oplevering.

Het doel van het project was de ontwikkeling van een “standaard” verpakkingsmachine die in staat is zonder manuele omstellingen aan de machine, de complete range van 4 t/m 20 artikelen per stick te verpakken. Daarbij is de interesse vanuit Amerika met name de grotere stick met 12 t/m 20 artikelen per Stick. In Europa (Tsjechie) gaat de interesse uit naar de 10 en 12 artikelen per Stick en in Azie draait het om de kleinere sticks.

De in 2007 ontwikkelde machine is gebaseerd op een roterende trommel die die snoepjes per stick samenstelt en tussen op ketting gemonteerde nokken plaatst. Het nadeel van dit principe is dat bij een ander aantal artikelen per stick, de ketting uitgewisseld moet worden. Dit is een tijdrovend karwei. In de nieuw ontwikkelde machine hebben we de iTrak van het merk Rockwell toegepast. Een flexibel lineair servosysteem dat automatisch nokken op een willekeurige afstand- van elkaar kan positioneren, waardoor het uitwisselen van kettingen overbodig is geworden.

Ondanks de coronarestricties in Nederland bleek het uiteindelijk mogelijk om twee medewerkers van de klant vanuit Amerika naar Nederland te laten reizen om de fabrieksafname bij FMI ImProvia bij te wonen.  Overigens, om de machine bij FMI ImProvia in bedrijf te kunnen stellen en om series te kunnen draaien tijdens de fabrieksafname, heeft de klant ± 8.000 kg aan artikelen aangeleverd.

De fabrieksafname is begin september bij FMI ImProvia succesvol afgerond, waarna de machine is verpakt en per vliegtuig naar Amerika is getransporteerd. Helaas werden we weer met corona-restricties geconfronteerd, waardoor we niet in staat waren om de machine bij de klant op locatie met FMI ImProvia medewerkers te installeren en in bedrijf te stellen.

In oktober heeft de klant de installatie werkzaamheden zelf uitgevoerd, waarbij wij via dagelijkse Teams-meetings en een remote softwareverbinding hen hebben begeleid en ondersteund.

Inmiddels draait de machine en kan de klant er verkoopbaar product mee verpakken. Op het moment dat dit artikel is geschreven, 2e week november, zijn de corona maatregelen dusdanig aangepast dat het reizen naar de Amerika weer mogelijk is geworden. Onze software engineer is dan ook onmiddellijk in het vliegtuig gestapt en op dit moment onderweg naar de klant om in de komende week in Amerika de software-puntjes op de “i” te zetten en extra training te verzorgen.

 

Ontdek onze vacatures

  • Breda, Nederland | Best, Nederland | Hoofddorp, Nederland | Drachten, Nederland
  • 32-40

Op meerdere locaties vacant

  • Breda, Nederland | Best, Nederland | Hoofddorp, Nederland | Drachten, Nederland
  • 32-40