Digital twin is een van de belangrijkste technische trends van dit moment.

Digital Twin

In de industriële sector is het gebruik van de digital twin erg in opkomst. De snelle technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om processen te stroomlijnen, meerwaarde te putten uit bestaande systemen en op alle fronten voor kostenbesparingen te zorgen.

Een digital twin ofwel digitale tweeling is een virtuele weergave van een fysiek object of systeem. Het is een dynamische weergave die de mogelijkheid heeft om mee te groeien met de realiteit. Om de digital twin te voeden met data, wordt de werking van een fysieke machine op alle mogelijke manieren gemonitord. De data kan worden vertaald naar praktische inzichten en draagt bij aan onderbouwde besluitvormingen.

 

Michiel de Ruyterbrug

Voor het ontwikkelen van de Michiel de Ruyterbrug voor de gemeente Urk wordt gebruik gemaakt van een digital twin. Het werktuigbouwkundige 3D model wordt getransformeerd naar een zogenoemde ‘game platform’. Hierdoor wordt de brug geplaatst in een virtuele wereld en kan bewegende functionaliteit worden toegevoegd zoals het bewegen van de brug en verkeer.

Het eerste doel is om de functionaliteit en betrouwbaarheid van de software te testen tegen deze virtuele omgeving. Het testen van gewenste en ongewenste scenario’s zegt iets over de kwaliteit en inzetbaarheid van de software.

 Het tweede doel is om deze digital twin synchroon met de realiteit te krijgen. Hierdoor kan de digital twin na oplevering dienen om onderhoud, service en processen te optimaliseren.

Snakerobot

Ook voor de snakerobot wordt gebruik gemaakt van een digital twin echter hierbij is de insteek om de omgevingsinvloeden zoals zwaartekracht, wrijving gecombineerd met systeema parameters zoals snelheid en koppel te simuleren. Het doel is om een of meerdere algoritmes te creëren die de snakerobot autonoom kunnen laten bewegen.